Sivut

torstai 29. toukokuuta 2014

Eka kerta

Ensimmäinen pingotettava huivini :o)

En ole pitänyt itseäni oikein huivi-ihmisenä, ainakaan suuresti pitsikuvioisten huivien ihmisenä. Ihailen kyllä niiden kauneutta sekä taitoa ja pitkäjänteisyyttä, joka on tarvittu niiden tekemiseen.

Tässä mallissa on pitsiä sopivasti olematta liian "kruusattu" minun käyttööni. Ketjuneuleosio antaa lisäilmettä ja lankalaatu tuntuu aivan ihanalta.
Ostin siis neulojat.comin ohjeiden viikolla Meiju K-P:n
From March to May huivin ohjeen
Ostoksella sai joitain alennuksia.
Kerrankin huivini valmistui samasta langasta ja väristä kuin malli ;).
Onhan tuosta Destinations Vancouver -väristä tullut tehtyä jo muutama työ ja lisää tätä väriä on odottamassa puikottamista.

Lanka:  Lanitium ex Machina Silky BFL Sock (detaljikuva on blogini otsikkokentässä)
Fingering / 4 ply - 55% sw BFL villa, 45% silkki - 400 m / 100 g
Väri Destinations Vancouver (ruskan sävyjä)
puikot 4 mm
Tiheys pingotettuna 17s/10cm 
koko noin 160 cm (yläreunaa pitkin mitattuna) x 40 cm (keskikohdasta), menekki vyyhdillinen eli100 g

Parempia kuvia näette Meijun ohjeen linkistä, tässä omia otoksiani.
Alkupään kuvissa väri on suunnilleen oikea, ehkä aavistuksen liian oranssi.

Kolmessa ekassa kuvassa väri toistuu sinnepäin oikein
Sisäkuvissa valoilla ja aamuviideltä kuvan väri muuttuu keltaruskeaksi.

Bloomitin pusero alla on livenä samaa väriä kuin langasta löytyvä vihreä. Aika räväkkä väriyhdistelmä, tosin kummankin väri on kuvassa vääristynyt ylikorostaen räväkkyyttä.


Helppotekoinen huivi sopi hyvin telkkuneuleeksi, lukemisen taustatyöksi tms.

 Pingotuskalustoni

Testikäyttöön päässyt alusta kahdesta Bilteman hyppyruudukosta toimi erinomaisesti. Ruokapöytä oli sivuun siirretty ja poissa käytöstä pingotuksen ajan.
Huivin malli näkyy tästä hyvin.

 
Sen sijaan tavalliset nuppineulat, jotka nekin loppuivat kesken, ei ollut maailman toimivin keksintö pingotukseen. Teetti ajallisesti tuplatyötä ja siirtelin neuloja ettei jäisi minkäänlaista jälkeä neulauskohtiin. Jos huiviboomi iskee, pitää hankkia pingotusraudat ja t-neuloja.

Muutakin tein ensimmäisen kerran, tohdin nimittäin laittaa parit tuoreehkot työt Ravelryyn Finnish knittersiin. Profiilissani ei ollut ainuttakaan työtä, eikä lankakirjauksia, kirjastossani on ollut kyllä malleja. Nyt ei ole ainakaan tyhjä, vaikka ei lisäyksiä juuri tulisikaan. 
Siitä tulikin mieleeni, että on ollut ylenänkiästi haittaa että olen lukenut pitkän saksan ja vain lukion lyhyen enkun. Ei ollut valintamahdollisuutta koulussani (vuonna tuohivirsut). Ymmärrän kyllä luettua enkkua jotenkin ok, onhan se luetun ammattiteksin osalta puolittain työkielikin, mutta kirjallinen tuotokseni on ala-arvoista "minä löi minu varvas yks kanto" -mallia, huoh.

Lisää lankakotiutuksia

Titityystä tuli vielä
Fyberspates Vivacious 4ply, 100% sw merino, 365 m/100 g, väri deep forest, 300 g
Fyberspates Vivacious 4ply, 100% sw merino, 365 m/100 g, väri silver and bronze, 200 g
Madelinetosh Tosh Merino Light, 100% sw merino, 384 m/100 g, väri silver fox, 100 g
Yllä oleville langoille on kyllä työsuunnitelmat olemassa, eri asia koska ehdin kaikki puikottaa. Nyt kun on paljon muuta puuhaa niin neulontainspis on hiukan kadoksissa.

Lankavuosi on enää 385 g miinuksella huivin valmistumisen jälkeen. Olisi aika laittaa lankahanat kiinni, lankaa on tullut jo ovista ja ikkunoista :d.

Mullassa möyrimiseksi on mennyt
ja osittain ihmettelemiseksi mitä kasvustoja pihasta paljastuu.

24.5. oli kevään lämpöennätys, mittari oli ollut varjon puolella jo viitisen tuntia.
Eikä voi väittää, etteikö sisälläkin tarkenisi... Ylempi lukema on siis ulkolukema.

Kahden päivän päästä olikin sitten +4 astetta...
Tuli mieleen, että Suomen suvi on lyhyt ja vähäluminen.

Keittiön ikkunaan on tullut kesä
Tämän kesän kukistani tuli valkoista ja hentoa liilaa tai valkoista ja sinistä.
(Naapureilla on niin paljon punaista ja keltaista, että riittää katseelleni ;))
Hyödyllistä - istutin raparperin pennun
Kesän ensimmäinen kypsymässä. Nyt tässä amppelissa on uusia kukkia. Toisessa on runsaasti raakileita ja kukinta päättymässä. Jatkuvasatoisia pitäisi kummankin amppelimansikkani olla.
Kesä näyttää saako näillä olon riittävän mansikkaiseksi.

Rakennan kivikkokasviryhmää, joka on vielä aikalailla alkutekijöissään.
Mm. tällaisia on hämmästyksekseni ilmestynyt maan uumenista ensimmäisenä asuinkeväänäni:


Ja näitä riittää, siellä sun täällä
Tässä yksi kappale saniaispataljoonasta, jonka marssitin lapiolla terassin edustalta tontin takarajalle kallion kainaloon, mistä iso kuusi kaadettiin pois.
Yksi uuden paikan etsijöistä, kokonainen rivistö kuunliljoja. Ruohonsiemeneni on itänyt tosi heikosti, pälvikalju jo syntyessään, tein uuden kylvöksen äsken päälle.
Matalin verkkoaidoin olen rajannut istutusalueita, ettei koirapoika juokse kaikkea mullinmallin ja kaupanpäällisinä tuo multakuormaa sisälle. Koirapoika on ollut tosi ahkera "apulainen" pihatöissä :d.
Yksi rinne kaipaa rikkakasvien perusteellista hävitystä ennen kuin istutan siihen mitään. Enpä osannut kuvitella, että näin iso prokkis on pihassa odottamassa.

Sireeni kukkii jo :o), yleensä täällä on vielä juhannuksenakin sireeni kukassa.
Mustikka aloitti kukintansa 19.5. pölyttäjien työn touhusta päätellen. Osa mustikan varvuista on ruskistunut talvella lumen puutteeseen. Syötävät mustikat saa heti tontin rajalta alkaen.
Kaikki paikat on keltaisenaan kuusen ja kohta männyn siitepölystä. 

Jospa jatkaisin myyrämäistä puuhasteluani, puikkoihin hyppään silloin tällöin pieneksi toviksi, hyvä jos juhannukseksi valmistuu seuraava työ. 
Lomaviikkoni on kohta lopuillaan ja huivin pingotuksen lisäksi on tullut vain muutama silmukka pisteltyä.

Tervetuloa lukijaksi Päivi Marianne! 

Nauttikaahan lukijat alkavasta kesästä!

19 kommenttia:

 1. Kauniin huivin olet tehnyt. Melkoisen herkullisia lankavyyhtejä olet myös kotiuttanut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Huivi päätynee vähemmän juhlavana jopa käyttöön pysyvän kaapituksen sijasta. Kaapin uumeniin haudattavaksi ei kannattaisi tehdä mitään, minulla on siellä entuudestaankin liikaa tarpeettomia neulomuksia.
   Lankojen suhteen tuli taas sortumus, pitkään sainkin noita laatuja vastustettua, mutta nyt oli muutama lahjatyö mielessäni.
   Kiitos Martina Behmin huivimallivinkeistä blogissasi, ostin kolmen mallin satsin itsekin.
   Nautihan alkavasta lomastasi!

   Poista
  2. Tervetuloa lukijaksi Lammas :)

   Poista
 2. Kaunis huivi! Suosittelen kyllä hankkimaan pingotusraudat, jos yhtään enemmän pitsihuiveja neuloo. Nopeuttaa kummasti neuleen pingotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ensisilmäyksellä en huivimalliin ihastunut, mutta niin vaan mieleni muuttui kun olin ostamassa tuota lankaa. Malli on riittävän arkinen käytettäväksi muissakin kuin hienoissa juhlatilaisuuksissa.
   Hih, kuvittelin pingottavani huivin nopeasti – no, kaikkea saa kuvitella, varsinkin kun ottaa huomioon, että pingotustyössäni olen pilkun fiilaaja. Onneksi ei ollut kiire… :d.
   Laitanpa pingotusraudat ostoslistalle.
   Tsemppiä tiukkenevaan sukkakisaan!

   Poista
 3. Kaunis huivi ja upen värinen,ihania lankoja sinulle kotiutunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Huivimalli ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, katselin sitä pari kuukautta ennen ostoa, mutta nyt olen tyytyväinen sen monikäyttöisyyteen riittävän yksinkertaisena.
   Uudet langat suunnittelin tuleviin lahjatöihin, vaikka piti laittaa jo lankojen tulohanat kiinni. Niitä on varmasti miellyttävä neuloa ja sekin on minulle osa tämän harrastuksen nautintoa.
   Mukavaa kesää sinulle!

   Poista
 4. Tuommoisen huivin minäkin voisin tehdä. Riittäisiköhän siihen 100g vironvillaa? Hmm..pihalla puuhastellessa aika kuluu nopesti mutta on ihan mukava välillä vaihtaa puikot multaan. Minä jännitän saamaani amppelitomaattia että saanko siitä satoa aikaiseksi, joku on kuulemma saanut samanlaisesta jopa 400 tomaattia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Mallitiheydellä ja nelosen puikoilla huiviin menee lähes 400 metriä lankaa ja ainakin Aade Lõngissä on 400 m/100g. Uskaltautuisin tekemään vironvillasta, siitä tulisi varmasti kaunis. Seuraava saman mallin huivini tulee Knitlob’s Lairin Väinämöisestä.
   Takaporttina minulla oli hätätilassa käyttää reunuksen kerroksiin saman värin toista saman vahvuista laatua ”kuin koristeeksi”, vaan eipä tarvinnut.
   Mietin kyllä sitäkin, että pitäisikö tehdä huivi varmuuden vuoksi 3,75 puikoilla, mutta päätin että rohkea rokan syö. Puikkovalinta ei olisi olennaisesti pienentänyt kokoa, mutta 4 mm puikkovalinta kannatti.

   Toivottavasti kesän säät ovat suotuisat amppelitomaatillesi ja mansikalleni, taitaa sadon onnistuminen olla enemmänkin säiden haltijan käsissä. Yhden amppelimansikan halusin, mutta toiseksi mietin amppelitomaattia, päädyin kuitenkin tänä kesänä laittamaan suun ”makiaks”.
   Toivotaan satoisaa kesää!

   Poista
 5. Aivan ihana huivi! Juuri sellainen "minun näköiseni", jota varmasti käyttäisin paljon. Värikin on minusta kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :). Niin se on "minunkin näköiseni", sellainen jolle on käyttöä. Varsinaisille juhlahuiveille minulla ei olisi käyttökertaa joka vuosikaan.
   Työni poiki jo muutaman kainon lahjatoiveen lähipiiristä, joten malli tullee kovin tutuksi syksyn aikana, mutta toisaalta vapauduin kätevästi muutaman lahjan pohdinnalta ;).

   Poista
 6. Sinne meni huivineitsyys :) Kaunis huivi. Itsekään en ole hirmuisen kova huiveja käyttämään vaikka olen niitä muutamia tehnyt. Tulikin mieleen että yksi UFO huivi täytyisikin kaivella esiin.
  Ihanaisia lankoja. Mitähän kaunista niistä tuleekaan?
  Kuvat puutarhastasi ovat houkuttelevia. Minusta pihalla on kiva puuhailla mutta työleirille kiitos ei. Helposti aika menee vaan jonkin asian suorittamiseen mutta unohtaa kokonaan katsella ympärileen silleen kiireettömästi, tai siis minulla on sellainen paha taipumus.
  Aurinkoista kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Huivineitsyys - kiitos päivän nauruista! Huiveja tullee tehtyä jatkossa enemmänkin lahjoiksi kuin itselle, nyt kun viimein huivineitsyys meni ja työhön ryhdyin.
   Myös kaulaliinakäyttöön sopiville huivimalleille minulla on käyttöä senkin edestä. Lahjoihinhan nuo langat olen ajatellut sijoittaa, siksi tarkemmat tiedotkin tulevat myöhemmin;). Lahjusten saajat saattavat piipahdella täällä silloin tällöin puuhiani vilkaisemassa.
   Ensimmäisen asuinkevään pihapuuhat tahtovat saada hiukan työleirin makua, mutta yritän silti tehdä kuin iisakin kirkkoa. Todella helposti lipsahtaa asian suorittamiseksi muistamatta kuinka tärkeää kiireetön ympärilleen katselu omalle hyvinvoinnille ja jaksamiselle onkaan!
   Onneksi tämä pihapläntti ei työmäärältään ole iso entiseen verrattuna, vaikka rivariksi iso piha onkin, rajautuu vain kaupungin luonnontilaiseen puistoon, mikä tuo avaran maalaismaisemavaikutelman ilman naapurinäkymiä.
   Aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

   Poista
 7. Blogissani on sinulle haaste, käyhän kurkkaamassa :)
  langastakiinni.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Otan "kopin" kun työperäisiltä kiireiltäni ehdin, voi valitettavasti mennä lähelle juhannusta, mutta toivottavasti vanha sanonta: parempi myöhään kuin ei milloinkaan, on vielä käyttökelpoinen.

   Poista
 8. Oo, ihana huivi ihanasta langasta! Aika täydellisen näköinen yhdistelmä, etten sanoisi. Pihahommat ovat mukavia ja aika paljon kesällä minun "käsityöni" ovatkin sitä mullassa möyrimistä. Nytkin tuli jo jotain perkuu- ja istutushommia tehtyä ennen viime viikon "takatalvea". Ehkä ensi sunnuntaina voisi taas koittaa vähän pihamaata tutkailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :), omaan silmääni huivissa on vahva harjoituskappaleen maku, mutta muutoin olen kerrankin melko tyytyväinen aikaansaannokseeni. Lanka on kyllä unelman pehmeä.
   Kesäkäsityöt tahtovat isossa määrin olla varsin multaista mallia, rentouttavaa puuhaa sekin. Rikkakasvien hävittämisurakan reutouttavasta vaikutuksesta en ole enää tämän kuopimismäärän jälkeen vakuuttunut, mutta kerran tehty on toivottavasti pitkäksi aikaa tehty sillä saralla. Edeltäjäni eivät liene olleet puutarhasuuntautuneita laisinkaan.
   Tänään ajattelin kuitenkin hetkeksi istahtaa terassille käsityön pariin pääkoppaani tuulettamaan, tippaleipäaivot on ihan solmussa työpäivän jäljiltä.

   Poista
 9. Aivan ihana huivi ja todella herkullisia lankaostoksia =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :), tuo huivi on sopivan vähäpitsinen minun käyttööni ja sitä voi pitää vaikka viileinä kesäiltoina. Lankahanat aukesivat taas todenteolla, seuraavaan postaukseen tulee melkoinen satsi uutukaisia kotini lanka-asukkeja, yksi Wollmeise-erä on vielä matkalla :d.

   Poista

Kirjoita kommenttisi: